Terapeutická jóga v Psychoterapeutickém stacionáři v Karviné

Od ledna roku 2024 probíhají za podpory Nadace Plné Vědomí lekce jógy také pro klienty psychoterapeutického stacionáře s duševním onemocněním v Karviné.

Lekce jsou různorodé a 4x týdně je vedou dvě certifikované lektorky. Klienti se tak mají možnost setkat s různými přístupy. Někdy jsou lekce více o rozvičení a protažení, jindy jsou více relaxační až meditační.

"Jóga, mi přináší pocit uvolnění a smíření se sama se sebou, vnímání jednotlivých částí těla, mysli a duše. V psychoterapeutickém stacionáři, pravidelně jógu cvičím, odreaguji se a mám pak dobrý pocit jak ze samotného cvičení, tak ze sebe sama. Je skvělé, mít tuto možnost, si takhle i protáhnout tělo a pobýt s přáteli ze stacionáře a Paní Martinkou, která mi/nám přináší pocit bezpečí, být tady a teď a sdílí s námi vždy dobrou náladu, tak jako my sdílíme respekt, pokoru a hezky strávený čas." Katka

Do lekcí je často zařazována technika jóga nidra nebo zvuková lázeň se zvonkohrami.

"Jóga Nidra mi pomáhá v uvolnění nejen těla, ale i stresu a zahnání špatných myšlenek. Mnohokrát mi to pomohlo od úzkostí a špatných myšlenek, relaxace u zvonkohry je nejlepší, cítila jsem pocit naprostého klidu…. Doporučuji si to každému zkusit mám moc pozitivní zkušenost.“ K.

„Relaxace se mi velmi líbí a baví mě, nejlepší mi přijde relaxační zvonkohra i hudba ve které se uvolním, jóga je pro mě trošku náročnější, ale cítím se po ní lépe, vlastně každý pohyb pomáhá a prospívá mi.“ M.

Pravidelné lekce pomáhají pacientům zaměřit se na vlastní tělo, uvědomit si jeho potřeby, zlepšit pohybový aparát a zklidnit nervovou soustavu.

Jsme moc rádi, že můžeme tento krásný projekt podpořit i v roce 2025.