Taky jóga - jóga pro vozíčkáře

Od září 2024 se v Praze konají pravidelné lekce jógy pro vozíčkáře. Za projektem Taky jóga, který si vytyčil za cíl zpřístupnit jógu těm, kteří trpí chronickými bolestmi, tělesným postižením a omezenou hybností, stojí lektorky Sylvie Dundáčková a Lucie Königová.

"Obě dvě pracujeme individuálně s lidmi s různými zdravotními omezeními. Uvědomily jsme si, že pro většinu z nich nejsou běžné jógové lekce ve studiích dostupné. Proto se naším přáním stalo zpřístupnit jógu i lidem s jakýmkoliv zdravotním omezením nebo postižením," říkají Lucie a Sylvie.

Každou středu tak probíhá v bezbariérovém prostoru v Praze lekce jógy, která je zároveň vysíláná živě a nahrávána i pro ty, kteří se v tomto čase nemohou zúčastnit.

Jóga je samozřejmě přizpůsobená omezením klientů. "Namísto přesné a „správné“ formy prosazujeme a podporujeme návrat k duchu jógové praxe - tedy k tomu, kým jsme cestou do pozic, v nich a z nich. Jelikož potom vůbec nezáleží na tom, jestli se předkloníte až na zem, nebo jestli u toho sedíte na vozíku. Ale s jakou všímavostí a laskavostí do pozice vplujete. Současně nám práce na našem projektu přináší pocity radosti a vděčnosti," doplňuje Sylvie.

"Jóga je úsměv, jóga je láska, jóga je dech, jóga je vnímání života a vůbec. Malévelké děkuji za to, že se můžu účastnit online lekce s Lucií, Sylvií a Monikou i na dálku. Mám vždy po lekcích energii a náledu na 100 téměř celý den," doplňuje Romana, která je jednou z cvičících.

Nadace Plné Vědomí na tento projekt otevřela sbírku přes platformu Darujme.cz. Výtěžek sbírky je průběžně předáván na zaplacení nájmu a dalších výdajů souvisejících s realizací projektu Taky jóga.