Strava nás ovlivňuje možná víc, než si myslíme. Fráze "jsme to, co jíme" je možná otřepaná, ale rozhodně pravdivá. Vše, jídlo nevyjímaje, má v sobě nějakou energii. A to jakou energii do sebe s jídlem přijmeme, záleží právě na volbě naší stravy.
S jídlem přijímáme nejen živiny a toxiny obsažené v dané potravině, ale také její energii. Ajurvéda rozděluje potraviny podle jejich "čistoty" do tří stupňů podle kvalit sattva, radžas a tamas. Sattvická strava je nejlehčí. Pro tělo je výživná a lehce stravitelná. Patří sem čerstvá zelenina a ovoce, semínka, luštěniny, obiloviny či bylinky.
Radžistická strava je pro tělo také výživná, ale na mentální úrovni způsobuje neklid a podráždění. Patří sem například maso a vejce, ostrá a přesolená jídla, ale také sladkosti, čokoláda či káva.
Tamastická strava je ze všech nejtěžší. Místo, aby energii dodávala, tak jí naopak ubírá. Patří sem průmyslově upravené potraviny, GMO, alkohol a další drogy.
To, jakou energii nám jídlo dodá ovšem nezáleží pouze na konkrétní potravině, ale také na dalších okolnostech jako je původ potraviny a způsob její konzumace.
Jakých zásad se můžeme držet?
- Dávejte přednost lokální, čerstvé a chemicky neošetřované zelenině a ovoci. Zejména zelenina by měla tvořit podstatnou část našeho jídelníčku. Není ale zelenina jako zelenina. Stačí porovnat chuť rajčete z vlastní zahrádky s tím, které koupíme v supermarketu uprostřed zimy.
- Pokud potřebujete jíst maso, volte v biokvalitě. Zvíře, které žije přirozeně, jí přirozenou stravu a je humánně zabito má kvalitnější maso než zvířata z běžných chovů, která neznají slunce ani prostor, jsou nadopovaná hormony a o způsobu zabití ani nemluvě...
- Dávejte obecně přednost čerstvé stravě. Polotovary jsou z určitého pohledu mrtvá jídla. Snažte se vyhýbat ohřívání nebo dopékání.
- Volte raději biopotraviny nebo potraviny u kterých víte, že jsou bez chemického znečištění.
- Najděte si na jídlo čas a jezde s plnou pozorností. Ohromná chyba v našem stravování je, že jíme nevědomě. I když je jídlo samo o sobě skvělé, vše může pokazit způsob konzumace. Jezde v klidu, bez stresu a rozhodně ne za chůze. U jídla si nečtěte, nepište e-maily ani nic podobného. Na jídlo se soustřeďte, uvědomujte si jeho barvu, vůni a chuť. Pořádně žvýkejte. Dobré je se na jídlo předem naladit krátkou modlitbou či poděkováním.
Jezte, co vám vyhovuje
Zmínili jsme obecná pravidla stravování. Co jíst ale konkrétně? Jaký výživový směr je ten správný? Často se v nich ztrácíme, je jich tolik a občas si protiřečí. Nelze říct jednu obecnou pravdu pro všechny. Každý máme jinou konstituci a jiné energetické nároky. Tomu je třeba se přizpůsobit. Proto musí každý hledat sám, co je pro něj nejlepší. Zkoušejte a pozorujte. Brzy zjistíte, co vám prospívá. Zpočátku to možná bude náročnější, než překonáte zažité vzorce a vytvořené závislosti.
Nezapomeňte, jste to, co jíte. To, kým jste, můžete ovlivnit právě i skrze stravu.